Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fs-l%2Fzn-ni-s-i%2F272-ris-v-c-uc-l-v-c-iz-n-g-dj-b): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

РИСОВАЧА – КУЋА ЛОВАЦА ИЗ КАМЕНОГ ДОБА

Приредио: С.М / Фото: архива

Вредан археолошки локалитет у срцу Шумадије

 

Risovaca2Када се дође у Аранђеловац, са десне стране речице Кубршнице, уздиже се брдо Рисовача са пећином, значајним археолошким и палеонтолошким налазиштем.

Истраживања која су трајала годинама, открила су фосилизоване кости и зубе бројних животињских врста које су за време последњег леденог доба живеле на степама око Рисоваче. Пронађене камене и коштане алатке потврђују да је Рисовачка пећина у средњем раздобљу старијег каменог доба била станиште неандерталских ловаца. Због својих природних особености и културно-историјских вредности пећина је проглашена спомеником природе и културним добром од изузетног значаја. Данас је Рисовачка пећина уређена по свим принципима савремене презентације и годишње прими хиљаде посетилаца из земље и иностранства.

Истразивања пећине Рисоваче у Аранђеловцу, започета давне 1953. године (Археолошки институт САНУ и Филозофски факултет из Београда под руководством проф. др. Бранка Гавеле), трајала су, са дужим или краћим прекидима, до 1976. године. Поред археолошких од 1975. организована су и спелеолошка истраживања којима руководи др. Раденко Лазаревић, научни саветник Института за шумарство и дрвну индустрију из Београда. Ова истраживања, уз учешће сарадника Географског института "Јован Цвијић", Географског факултета, Београд и спелеолошке групе из Ваљева, нарочито интензивирана деведесетих година, трају до данашњих дана.

Дугогодишњим археолошко - палеонтолошким и спелеолошким истраживањима у Рисовачи је откривено обиље фосилизованих остатака плеистоцене фауне, као и трагови материјалне културе неандерталских ловаца - артефакта од камена и кости, која потврдјују палеолитску старост ове станице.


Risovaca3


 

С обзиром на археолошки значај, палеонтолошко богатство, димензије простора и знатне природне вредности, Рисовачка пећина је уређена за туристичке посете и отворена 19. септембра 198Прокопавањем и чишћењем секундарног материјала откривен је пећински систем у дужини од 187,5 м, површине 703м2. Дуж главног пећинског канала постављене су полиестерске реконструкције репрезентативних представника квартарне фауне - пећинског медведа и пећинског лава, док се у тзв "Дворани рисовачког човека", којом се завршава истражени део пећине, налази фигурална композиција - породица рисовачког ловца.

Уређењем и презентацијом пећине Рисоваче сачуван је од заборава и пропадања овај давнашњи белег човековог постојања и делања, као сведочанство непрекинутих људских корена од самих зачетака цивилизације до данашњих дана.