Deljenje

СРЂАН РИСТИЋ: СВЕТСКИ РЕКОРДЕР СА 2370 УРАЂЕНИХ СКЛЕКОВА

Приредио: А. Стојановић

 

Светски рекордер са 2370 урађених склекова за сат времена креће у поход да обори светски рекорд у још тежој дисциплини. Две стране медаље живота овог сјајног човека и спортисте упозоравају надлежне да морају да се позабаве оваквим људима.

 

Период напуштања Војске Србије, иако је био један од најпризнатијих припадника Војске Србије, за Срђана Ристића (36) је иза њега. Гинисов рекордер у склековима и најбољи војник Војске Србије за ову годину, незадовољан својим статусом, раздужио је униформу и пушку заменио апаратом за варење. И даље је посвећен спорту, па планира да Србији поклони још један историјски тренутак и обори један од најтежих Гинисових рекорда, у дисциплини burpee pull up.

Потребно је мало пара да Крагујевац има спектакл

 

- Реч је о веома захтевној дисциплини која почиње склеком, затим следи скок и на крају се ради згиб. Ово је фактички једна од најтежих дисциплина, а ја ћу покушати да оборим рекорд који је 12. маја ове године на такмичењу у Амстердаму поставио Џејмс Еверет из Аустралије. Он је у предвиђеном року од 60 секунди успео да уради 20 "burpee pull-ова"- каже Ристић који је то требало да уради ове године у Црној Гори, али је то такмичење због болести једног од судија неколико пута одлагано.


https://www.youtube.com/watch?v=bvo99HJNbJs#action=share

 


 

-У међувремену сам одлучио да не путујем нигде, већ да својој земљи и родном граду Крагујевцу подарим светску фешту у којој ће обарање овог рекорда бити "круна вечери", а претходиће јој надметања у снази, можда и неколико борилачких мечева - прича бивши десетар Војске Србије.

 

Уверен је да се овакав спектакл може организовати за свега неколико хиљада евра, али пошто тај новац нема, очекује помоћ града, државе или појединаца који су ради да буду заслужни за обарање једног од најтежих Гинисових рекорда.

Пре скоро две године, 15. октобар 2018. године уписан је златним словима у историју српског спорта. Тада је урадио 2.370 склекова за сат времена. У поход на нови светски рекорд је кренуо у 17. сати, а до 18.00 је премашио дотадашњи најбољи резултат који је држао Британац са 150 више урађених склекова.

 

- Остварио сам свој сан, мада је било јако напорно, већ након пола сата сам почео да губим ваздух. Али, успео сам и поред велике кризе у коју сам упао при крају. Дуго сам тренирао, а због веће издржљивости користио сам специјалну биљну исхрану, са врло мало меса – каже за Лепу Шумадију светски рекордер Срђан Ристић, који није ни сутио у петом разреду основне када је могао да уради 50 склекова, да ће достићи врхове у овој тешкој спортској дисциплини.

 Ристић је ожењен и има кћерку од 11 година и управо жеља да јој обезбеди сигурну будућност приморала га је да да отказ после десетак година које је провео у ВС као професионални војник по уговору. У Војсци је од 2004. Службу је започео у Грошници, у 24. батаљон за специјална дејства, после чега је 2007. распоређен у Краљево, да би на крају био прекомандован у Крагујевац, у Други складишни батаљон Централне логистичке базе Војске Србије.

Друга страна медаље....

- Када сам оборио Гинисов рекорд, сви су о томе причали, а примио ме је и тадашњи начелник Генералштаба, Љубиша Диковић са својим сарадницима. Управо он ме је и питао да ли бих хтео да пређем у "Кобре". Као из топа сам одговорио да је то мој дечачки сан, али да бих волео да пређем као подофицир, а не као цивилно лице. Диковић се затим окренуо осталим генералима и дословце рекао: "Господо генерали, чули сте, изволите, решавајте." Али, чим сам се вратио у јединицу један од старешина ми је рекао да сам престар за тако нешто - прича нам Ристић о ономе што по свим параметрима није смело да се догоди.

Пар месеци касније, када је проглашен за војника године Војске Србије, примају га министар одбране и начелник ГШ. Ристић је тада сам поновио питао да ли може да буде подофицир ВС, генерал Диковић се окренуо ка министру и питао „да ли нешто може да се уради, а овај је рекао да може“. На томе је и остало и та прича је завршена.

-Чекао сам још неколико месеци и схватио да од тога нема ништа и да морам да размишљам о својој будућности и будућности своје породице, јер ћу као војник по уговору тако моћи максимално до своје педесете године, а после - на улицу, јер не бих имао право на продужење уговора - каже Ристић.

Зато је „пресекао у глави“ и помирио се са тим да мора да раздужи униформу и заврши неки занат. Тренутно су вариоци једно од дефицитарних и добро плаћених занимања, па је завршио курс и убрзо прошао тестове у једној крагујевачкој приватној фирми и одмах почео да ради. Изгледа да је Усуд да у Србији тако пролазе они најбољи од памтивека...


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"