Deljenje

ДРАГОСЛАВ ЈЕРЕМИЋ: За пола века закрпио 15.000 фудбалских лопти

 

Како је обућар из Крагујевца имао велики утицај на најспореднију ствар на свету.

 

Пуних 50 година, Драгослав Јеремић је обућар из Крагујевца. То што је он један од ретких преосталих правих занатлија, није најважнија ствар у његовој каријери. Он је једини који поправља фудбалске лопте. До сада их је закрпио 15.000. Излог мале старе радње, у улици Јована Ристића, их је увек пун. 

-Имам 11 деце и 10 унучића. Све сам очувао и издржао овим својим занатом. Имам 68 година, а од 1963. сам почео да радим. Завршио сам три године занатске школе, па још после тога и праксу. Знало се, након тога у војску. Тамо сам радио у обућарској радионици. Није било мајстора који зна да поправи обућу. А онда сам се вратио кући. Радио сам у фирми за ортопедску обућу, али сам увек имао своју радњу, у којој сам радио поподне, додатно. Све сам умео, али фудбалску лопту нисам знао да поправим како треба - прича Драгослав.

 

А ево и како је уз помоћ своје велике жеље и виспрености буквално “украо” занат поправљања фудбалских лопти.

 

- Био је један стари мајстор, Дуле, и отишао сам са пробушеном лоптом да ми је он поправи. Носио сам му тако фудбалске лопте четири пута, само да схватим и видим својим очима како се то ради. Тада сам крао занат. Први пут сам видео да се лопта за фудбал шије са две игле и два конца истовремено. Није било лако, али сам тако постао мајстор - прича мајстор за фудбалске лопте. 

Драгослав се оженио и прву ћерку је добио 1970. године. Он је радио, крпио лопте, поправљао обућу, али је од тог свог заната успео да издржава породицу која се увећавала. Најмлађи син стигао је 1991. године.

 

- Доносили су силне лопте фудбалски клубови. Шутира се то, и онда мора да се исцепа. Рашије се, пукне конац... Донесу пробушену, а ти мајсторе поправи. И онда ја узмем, растављам, састављам. Гледам шта фали, крпим унутрашњу гуму, лепим, па поново зашивам. Раније су лопте биле од коже, па су се натапале водом. Труну, цепају се. Данас су најбоље лопте од специјалних материјала, водоотпорне. Али, опет се покваре. Зато увек имам пуне руке посла - прича Драгослав.

 

- Увек је била иста прича: нова лопта може да кошта од 600 до 8.000 динара, али свака кад-тад пукне - каже Драгослав.

Нове продавнице, кинеска роба, смањиле су цене свега, па и лопти. Нова фудбалска лопта може да се купи за мало новца, тако да се поправка и не исплати. Али Драгослав каже да и даље има муштерија.

 

- Није то нека зарада, а има много посла. Али од нечега мора да се живи - објашњава Драгослав.

 

Није играо фудбал

 

Драгослав каже да је цео живот провео са лоптом, али није играо фудбал. - Само ми се један син бави фудбалом, игра за локални тим. А четворица су научила занат, и знају да раде све, од ципела па до лопти - прича Драгослав.

 Сава Миленковић


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"