Deljenje

ЧИКА ДАЧИНА “ЧАРОБНА ЛОПТА”

Пише: Сава Миленковић / Фото: архива

 

Како је настао најстарији фудбалски клуб у Шумадији.

 

Да је лопта округла, и да на свој специфичан, необјашњив начин делује очаравајуће на људе, одавно су Шумадинци схватили. Зато је већ 1903. године, формиран у Крагујевцу ФК Шумадија. Млади инжењер Данило Стојановић, који је радио у Војно-занатској школи, заволео је фудбал док је изучавао школе у Немачкој. И онда је решио да лопту покаже својим ђацима. Фудбал је , како им је и најавио, убрзо изменио њихове животе. 

“За време одмора између два часа изнео је пред ђаке обећану ствар и није имао речи да опише одушевљење које је изазвала једна обична фудбалска лопта. Многи су јој се гласно дивили, многи чудили, а још већи број ученика је ћутао. Муњевитом брзином ударио је лопту и послао је у високом луку у други крај дворишта, тог истог тренутка када је погледао око себе, видео је да је остао потпуно сам! Сви ђаци су се муњевитом брзином упутили ка лопти. То је за све присутне било право правцато чудо! Лопта је са собом донела и нову игру! Крагујевчани су почели да играју фудбал.”, наводи се у књизи коју је сам написао.

 

Као и увек, свака новина код Срба изазива у прво време сумњу. Питали су се чаршијанци да ли је добро да деца по цели дан јурцају за лоптом.

 

Није им се свиђало ни то што су за то време у јавности били непристојно одевени, само у гаћама. Али подсмеси, и исмејавање, нису били јачи од љубави нових младих спортиста. Ипак је магија лопте победила.

 

Убрзо се у учионици Војно-занатске школе одржана је оснивачка скупштина првог клуба, како у Крагујевцу , тако и у Србији. Данило Стојановић је устао и дао предлог да се клуб назове Шумадија. Сви су усклинули „Живео чика Дача!“. И тако је момак , тог 14. септембра 1903. године, добио надимак Чика и ако је имао 24 године. 

Србија је тако добила свој први фудбалски клуб, прво игралиште, утакмице…

 

Остало је упамћено и да је Шумадија имала тврдоглавог голмана Михаиловића, који је због поноса, уместо спортске опреме између статива стајао у традиционалној народној ношњи. На ногама опанци, на глави шајкача. Између јелек панталоне. И није хтео да прља одело, па је бранио само лакше ударце.

 

Али, убрзо, Шумадије се после неколико пораза опоравила и почела да ниже победе. Лопта је округла,и у томе је њена лепота. Попут живота. А остала је и химна клуба: “Уз помоћ Чика Даче и мало спортске среће, уместо крпењаче те 903, мој прадеда замало кад сед није остао, кад је лопту видео округлу сто посто. И вукови из шума сишли су са ума, кад је плава чета почела све да решета…”

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"